2012-03-24 23:07 #0 av: [Nathalie62]

Det kryllar av virus i mobilvärlden. Förra året ökade antalet virusattacker mot smarta mobiler med 153 procent. Värst utsatt är operativsystemet Android där antalet virus ökade med över 3 000 procent under sista halvåret 2011.

Nätverksjätten Juniper har granskat nästan 800 000 appar och svagheter i de flesta stora operativsystemen för smarta mobiler. 2010 var det programspråket Java ME, vanligt i många appar, som var den svaga punkten med över två tredjedelar av angreppen.

Förra året var dock bilden totalt förändrad och 47 procent av attackerna riktades i stället mot Android. Det som kanske mest bör oroa alla som använder en Androidtelefon är ökningen under sista halvåret 2011. I juni upptäcktes 400 unika former av "malware" (skadliga program) och i december hade siffran stigit till drygt 13 000 vilket är en uppgång med nätta 3 325 procent.

Oförsiktiga med mobilen

Att just Android har blivit så populärt bland alla som skriver elak kod har två förklaringar. Dels har Android det senaste året blivit det överlägset vanligaste operativsystemet och dels är det en öppen plattform där kontrollen av vad som kan stoppas in i telefonerna inte är så hård som till exempel hos Apple och Microsoft.

– Vi knyter fler och fler plånböcker och betaltjänster till mobiltelefonerna och det gör dem förstås intressanta för alla som håller på med skadlig kod. Sedan är många mer oförsiktiga med mobilen än de är med datorn, säger Per Hellqvist på datasäkerhetsföretaget Symantec.

Spioner och trojaner

Två tredjedelar av all elak kod som Juniper upptäckte var spionprogram (spyware) som i det dolda hämtar känsliga uppgifter från telefonen som bland annat kan användas för bedrägerier. Den sista tredjedelen är så kallade trojaner, som kan skicka svindyra sms till betalnummer och användaren märker det först när han eller hon får mobilräkningen.

Per Hellqvist manar till särskild uppmärksamhet för appar som laddas ner från andra ställen än Android Market.