Övrigt

Härskartekniker - Hur känna dom

2012-06-12 22:53 #0 av: Rita-S

Så länge man har haft kommunikation har människan forsökt göra sig till härre över obekväma situationer. I sådana fall pratar man om härskartekniker, och detta är något vi alla omedvetet eller medvetet gör i obekväma situationer. Här får ni 7 huvudgrupper som hjälper er att avslöja dom!

1: Projiceringsmetoden:
Man skjuter skulden tillbaka på motparten som klagar på något eller vill ta upp något. Fraser som "det är tråkigt att du tar det så", "ja om du väljer ta det på så vis så.." eller "men du kunde väl ha tagit upp detta på ett snällare sätt!" är forsök på detta. Man kan även bemöta med "ja, men det är ditt problem att du känner så, inte mitt". 
Att bemöta sådan är svårt, och att se det om man själv gör det är ännu svårare innan man själv ser om man använder denna tekniken själv.

Svar som "Nej jag väljer inte att ta det så, jag reagerar kjänslomässigt på det du sa och det är tyvärr inte frivilligt. Kunde jag välja skulle jag ju självklart besluta att bemöta ditt utsagn rationellt och distansierat. Så jag vill gärna att du läser det jag skriver ut från att det är en ofrivillig reaktion jag inte är härre över utan jag blev riktig lädsen" kan vara ett bra exempel att peta hål på forsöket att skjuta skulden tillbaka. En direkt konfrontation är aldrig bra i situationer där man bemöts med forsök på härskarteknik, utan det är bättre att bara ta gadden av getingen i stället. I bland kan man få svälja kameler i stället för att få rätt, men med dom rätta orden kan man ändå vinna fram. 

2: Komplimangmetoden.
Man overöser någon med komplimanger för något denna är duktig på för att sen utnyttja detta till att uppnå fördelar. När vi i dagens samhelle överflommas med komplimanger känner vi en lätt brydd välbehaglig känsla, som i slutändan blir nära att ha dårligt samvit. Det är lätt att känna "nu är jag skyldig något tillbaka" när man fått en flom av komplimenter exempelvis av en chef. När denna så avslutar sin flom med "så kan väl du sköta om..." så bjuder det hårt i mot att säga nej om man inte har tid eller lust. 
Låt mig ge ett exempel: 

Chef: Du är helt fantastisk på <någon uppgift>. Jag ser alltid fram med glädje till varje gång du skall <utföra uppgift>, resultater är ju bara helt otroligt strålande! (chefen fortsätter med mer beröm)
Dig: (något brydd kanske du har en lätt rodna i kinden och mummlar något passande)
Chefen : Ja jag tänkte ju du kanske då skulle vara sugen på en chans att värkligen visa fram fötterna och visa vad du värkligen går för! Detta är värkligen en chans som du inte kommer ramla över så lätt, så jag tycker du skall klippa till! Jag tänkte du skulle (chefen lägger så fram några uppgifter chefen egentligen skall göra själv men inte vill eller orkar).

Hur bemöter man detta? "dig" i detta fallet har ju inte direkt brist på arbete, det finns nog med arbetsuppgifter för att fylla en hel arbetsdag, och nu åker vi in i semesterperioden där kollegor är borta. 

Det änklaste är att svara "tack för komplimenterna, jag uppskattar värkligen att få höra mitt arbete är bra och att jag sköter det toppen!" och fortsätta vidare med "jag har ju tyvärr inte tid att ta på mig fler arbetsuppgifter i och med att det är semestertid och så du vet, vi har ju redan som det är fullt upp".

Sen är det ju en annan diskussion om man vill som man kan ta fram, att be chefen ta bort en del övriga redan existerande arbetsuppgifter och betala lön ut från det nya ansvaret självklart ;)

Det svåra med denna härskartekniken är att den är vänlig, och därmed svår att klanka ner på. Men du skall aldrig behöva betala för en komplimang! Beröm är en present, och presenter skall ju vara gratis som alla vet. Det är ingen som har påvtungit någon att ge dig massor med beröm! :) En tack är allt du är skyldig!

3: Stereotypmetoden.
Man tar för givet att personer uppfyller ens egna fördommar. Exempelvis tar man för givet att "ja du som köper sådana djur är ju bara ute efter pengar" eller "du som håller på som uppfödare är bara ute efter att sälja apa dyra djur utan att bry dig om där dom hamnar". Det kan vara alla möjliga fördommar som man ramlar över. "Det är bara kvinnor som håller på med alternativa saker som New Age och Wicca", "det är bara karlar som gillar fotboll", "folk som gillar bilar var för dumma för att bli veterinär" och jag vette katten om alla konstiga fördommar som finns. Och erkänn för dig själv omedelbart, det finns ingen människa fri for fördommar! Vi har dom alla! Det ända som skiller oss åt är viljan att göra oss av med dom fördommar man har.

Sådana härskarteknikar ger sig oftast utslag i att man tar för givet att personen inte tycker om eller har interesse av något och därmed inte ens bryr sig med att bjuda med en person, man tar för givet att en person inte vill förstå i en diskussion. "Det är ändå ingen ide att förklara, du kommer ju inte fatta ändå" är en mycket vanlig härskarteknik i forums-sammanhang, och gör oftast att någon sitter och känner sig dumförklarat i slutändan.  Andra sätt att stereotyp-härska kan vara "men lilla gumman" eller "söta lilla vän" i inledning av en sätning, eller som jag har upplevd under förhandling i facklig sammanhang: "Men lilla gumman, nu må du forsöka förstå".

Det viktigaste är att inte tappa sinnet och tända till när man bemöts med detta. Förklara bara lugnt och samlat att du har såmen interesse, du förstår faktisk men du håller bara inte med i argumenter, eller som jag svarade den chefsparten som sa så till mig: "For det första är jag inte din lilla gumma, så det kan du lägga bort direkt. För det andra är det du som skall forsöka förklara för mig så jag förstår, tills nu har jag inte hört något vettigt så jag tycker du skall ta dig tiden att förklara en gång till". (Det hör med att detta var under en förhandling, så jag tillät mig att bli några steg vassare än jag skulle varit i forumssammanhang).

Kom även i håg att i forum har vi inte kroppspråk och inget tonläge, man kan inte se om det är skämtfullt menat eller forsök på härskarteknikg, och någon sådan begränsning hade inte jag i mitt fall. Tåls att tilläggas att chefens egna chef som var med vid förhandlingen asgormade och bjöd mig på lunch sen.

Bilden är lånat från n3po.com

4: Uteslutningsmetoden.

Man blir översett i situationer där man borde ses. Lyder bekant eller hur? Att vissa "mobbas" ur en sajt för att deras trådar och kommentarer drunknar eller översees. I det värkliga livet kan det vara som så att man överser en person och kanske börjar göra andra saker som att kika på klockan, läsa mail eller även bara börjar vandra rundt. Ni som har kikat på politiska grejer på TV kanske kan ha sett hur Göran Persson har behandlat kvinnliga motståndare inom politiken så under debatter? Meningen med tekniken är att få motparten känna sig oviktig eller översett och ta bort självförtroendet.

I forumssammanhang har man ändå inget kroppspråk och kan inte visa att man kikar på klokkan och trampar otåligt med foten. Dock utesluter man personer från diskussionen med att aldrig besvara frågor från den personen, aldrig ta diskussioner eller ämnen från denna på allvar. Saker som "ja om du måste hänga upp dig i detta" kan framkomma, eller "hör, vi andra är ju klara med det där för länge sen" kan vara forsök att få den andra att känna sig dum som fortsätter prata om något. 

Som värd eller medarbetare är det en tung plikt som ligger på er med att forsöka undvika denna form för utfrysning. Spricka nollor, eller att exempelvis repetera frågan kan hjälpa. Exempel. 
Lilja säger "detta med råttor och små burar, vad tycker ni om det?
Jag (medarbetare i detta fallet) ser att tråden är i noll i några dagar sen tar jag upp tråden och säger "ja detta med små burar tåls att diskuteras om och om igen tycker jag, vad tycker ni andra? Jag tycker...(och sen någon relativt opersonlig kommentar om huruvida djurskyddslagen sträcker till eller ej). 

Som värd får jag erkänna att jag i bland faller under denna ramen med att ha besvarat sådana trådar med "det finns redan dussintalls trådar där vi har diskuterat detta". Medlemmen skulle omedelbart känna sig dumförklarat. Självklart kan man hänvisa till redan existerande trådar. I stället för att bara säga det jag nämde över kan jag även ta mig tiden att hämta fram några av dom andra trådarna och säga "för dom som är intreserat kan ni ta del av tidligare diskussioner här, här och här" brevid. Kom i håg, även om det finns gamla trådar kan det vara som så att dom är så långa att det tar tid att öppna dom!

5: Hierakimetoden.
Du vet.. den där överifrån och ner.. "jag är din chef och du jobbar faktisk för mig" attityden i arbetssammanhang. Ett sätt att totalt krossa all oenighet med att trumfa med jag är den som bestämmer. Mycket vanlig metod för förälder. "för att jag säger så" vid fråga om varför denna eller denna regeln, eller "det är ändå jag som bestämmer" i stället för att förklara nogrannt varför det är si eller så. 

Nu måste detta för all del inte misstas med att bara för att det kan ses som en härskarteknik kan man inte som värd sätta foten ner. Det kan du! Din sajt är din sajt, och antigen det är i sajt-sammanhang eller arbetssammanhang kommer man inte undan att värden (eller chefen) i slutändan har det yttersta ansvaret för hur sajten sköts.

Men då kan man säga det just så. "Jag bestämmer att det skall vara så för att det är i enlighet med ifokus regler och avtalet jag har gått med på som värd, jag är skyldig att se till så det följs". Våga förklara varför! Och innser du att du har svaga argumenter så forsök att undvika falla in på "för att jag har bestämt det så" och säg heller då sanningen "ja, när du frågar så måste jag erkänna jag kanske inte har så bra argumenter. Vi kan väl diskutera litet för och imot? Det är inte alls säkert jag kommer ändra mig men vi kan iaf disktuera det!"

6: Tidsmetoden.
Gissa om vi ser den ofta i diskusioner?
"jag har hållit på med detta 20 år mer än dig så jag vet vad jag pratar om" och "jag är X år äldre än dig, jag har nog mer koll". Bekant igjen ja? Och denna är lite svår att komma åt. Man skall trots allt inte kimsa av erfarenhet. Det är en anledning att det i stillingsutlysningar ofta står "X år utbildning eller motsvarande erfarenhet".

Men lång erfarenhet, långt medlemskap eller hög ålder är inte det samma som ofelbarlig. Bara för att man har varit med länge betyder det inte att man kan allt. Saker ändrar sig, på internet, i värkliga livet, kriterier och förutsättningar förändras. En som har varit med kort kan tross allt ha ett mycket brinnande interesse och en stärk vilja att åtta sig kunnskap!

Änklaste sätt att bemöta detta är att besvara med "ja, det stämmer, och jag ifrågasätter inte din kompetens. Den är jättebra, jag märker det tydligt på den erfarenhet som syns i det du skriver, men nu är det som så att jag har nyligen lärt detta här och jag ville bara dela detta med mig i denna diskussionen! Vi kommer ju aldrig bli fullt utlärda, när jag har uppnådd din erfarenhet kommer det säkert fortfarande finnas massor jag inte lärt, eller saker som har ändrat sig!"

7: Självförvållande härskarteknik:
Man förminskar sig själv med att exempelvis avsluta sina synpunkter med "jag vet ju inte" eller "men jag kan ju ta fel" ungefär hela tiden. Ofta även använt som ett sätt att fiska komplimenter med. Ja, vi ser denna med.
I värkliga livet ser man sådana personer som framför synspunkter, föreläsningar eller annat medans dom tittar ner, skrattar nervöst eller avslutar sina sätningar med "eller jag vet inte?" eller "jag kan ju ha fel" hela tiden varje gång dom kommer med ett påstående.

Men märk, det är även mycket användt härskarteknik för att fiska komplimenter, beröm och klapp på akseln! "ingen tycker om mig (snälla protestera nu)", "men det bryr ni väl inte er om (snälla säg ni gör det)", och så vidare.

Denna är svår att bemöta. Ännu svårare då vi förhåller oss till text och inte har kroppspråket eller tonläget att förhålla oss till. Det går att skära genom sådana med att säga "du, jag tycker du verkar ha koll ändå jag, så våga lita på att du faktisk kan litegrann om detta. Låt ingen få säga annat!" Men om det är någon som fiskar komplimenter vill man ju i så fall förstärka detta beteendet med att svara just så som dom vill.  I det värkliga livet kan man ofta se tips och hint från kroppspråk och tonläge huruvida personen forsöker förminska sig själv eller fiskar komplimenter, men man får bara forsöka notera sig hur personen verkar i forumet.

En person som fiskar komplimenter medvetet skulle nog suga åt sig som en svamp och tacka för varända kompliment och uppenbarligen ivrig sitter och fräschar upp tråden, medans en som faktisk forsöker förminska sig själv oftast skulle forsöka slå bort komplimenterna med "nä, jag vet väl inte det" eller andra tecken på att ha svårt att ta i mot komplimenterna, men detta är ju ingen facit som alltid stämmer.

 

Ja, detta var en blixtkurs från mig, baserat på Elaine Bergqvist sin bok Härskarteknik. Väl värt att låna på bibblan. 
Lycka till nu!

 

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2012-06-12 22:57 #1 av: [Nathalie62]

Tack Rita, Jättebra information ! :heart:

Har värdskapet över Mobiltelefoner och Datorn, samt Medarbetare på Android

Anmäl
2012-06-12 22:58 #2 av: Rita-S

tack själv, Nathalie :)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2012-06-14 19:45 #3 av: [Nathalie62]

Har någon tänkt på det här med härskarteknik över internet ? Kommentera gärna Skrattande

Har värdskapet över Mobiltelefoner och Datorn, samt Medarbetare på Android

Anmäl
2012-06-14 20:21 #4 av: [Fröken P]

nej, aldrig, jag orkar inte analysera allt Gladjag är bara nyfiken över varför artikeln är nålad? började läsa, men det är alldeles för lång text för mig.. Cool

Anmäl
2012-06-14 20:25 #5 av: [Nathalie62]

#4, Att den är nålad beror på att jag tyckte det var så pass relevant, att man lägger på minnet hur man egentligen uppför sig på nätet, det kan som skrivet vara omedvetet och då är det bra om man får sig en tankeställare Skrattande

Har värdskapet över Mobiltelefoner och Datorn, samt Medarbetare på Android

Anmäl
2012-06-14 20:36 #6 av: [Fröken P]

Ska man tänka på sånt innan man skriver, så blir det tråkiga trådar ;))

Anmäl
2012-06-14 23:38 #7 av: [Nathalie62]

#6, Det beror på hur man ser det Skrattande

Har värdskapet över Mobiltelefoner och Datorn, samt Medarbetare på Android

Anmäl
2012-06-17 14:01 #8 av: ingann

Jag håller nog med Fröken P. Det var alldeles för mycket att läsa på en gång och ska man tänka en massa innan man skriver ett inlägg så är det stor risk att inläggen blir tråkiga eller inte skrivs alls.

Charmen med ett forum för mig är att man kan skriva spontant. Eftertanke och vägande av ord sparar jag till myndighetskontakterFlört

 

 

/Ingalill

*Personlig ägodel till 2 söner, 1 katt och 1 hund*

Medarbetare på Singelföräldrar och mobiltelefoner

Anmäl
2012-06-17 15:16 #9 av: [Nathalie62]

Det räcker att bara läsa igenom artikeln en gång och sen försöka tänka på det när man skriver. Det kan ofta bli fel annars och det blir misstolkningar som kan uarta.

Har värdskapet över Mobiltelefoner och Datorn, samt Medarbetare på Android

Anmäl
2012-06-17 18:51 #10 av: ingann

Jag har i och för sig bara orkat läsa första stycket (och bitvis av de andra) men redan där är jag oense med vad som står.

Jag tycker det är mycket bättre att ta en konfrontation direkt än "svälja kameler". Det är inte jag att göra det. Jag tänker inte bli en annan personlighet bara för att skriva här, då lägger jag hellre ned den här sajten.

 

Så tycker jag. Dessutom tyckte jag att det var jobbigt att läsa med alla stavfel och konstiga ord. "flom" till exempel har jag ingen aning om vad det betyderFlört

 

En stor eloge dock till Rita-S som orkat skriva alltSkrattande

/Ingalill

*Personlig ägodel till 2 söner, 1 katt och 1 hund*

Medarbetare på Singelföräldrar och mobiltelefoner

Anmäl
2012-06-17 19:11 #11 av: [Fröken P]

#10 håller med dig. ska man tänka på precis allt man skriver, så blir det väldigt krystat, och man kan ju inte bara hålla med alla jämt Flört det skulle vara för tråkigt!

 

Anmäl
2012-06-17 19:16 #12 av: [Nathalie62]

Det handlar inte om att hålla med alla, bara att man själv tänker sig för när man skriver och man hade troligtvis sluppit en massa tråkigheter (speciellt på djursajterna) om man enbart tänker till lite innan man skickar men alla tycker och tänker vi olika.

Har värdskapet över Mobiltelefoner och Datorn, samt Medarbetare på Android

Anmäl
2012-06-17 19:18 #13 av: [Fröken P]

tycker du att det behövs lite "pekpinnar" på din sajt? Flört

Anmäl
2012-06-17 19:25 #14 av: [Nathalie62]

#13, Nej det är inga pekpinnar, bara en tanekställare att vi alla bör tänka oss för, förstå detta rätt är ni snälla, varken jag eller Rita menar något illa.

Har värdskapet över Mobiltelefoner och Datorn, samt Medarbetare på Android

Anmäl
2012-06-17 19:33 #15 av: ingann

Men hur ska vi ta det då? Du vill att vi ska läsa igenom detta och tänka i de banorna.  Det lilla jag läst går emot min personlighet, vilken jag inte tänker ärdra för ett forums skull.

 

Jag försöker redan tänka och läser igenom det mesta innan jag postar, jag tänker inte göra något mer. Då skippar jag hellre sajten. Jag har tillräckligt att tänka på utan att tänka på att ändra mitt skrivande.

 

Det är väl ingen som sagt att ni menar något illa? Jag gav ju faktiskt en eloge till Rita för att hon orkat skriva allt, men det kanske du missade?

/Ingalill

*Personlig ägodel till 2 söner, 1 katt och 1 hund*

Medarbetare på Singelföräldrar och mobiltelefoner

Anmäl
2012-06-17 19:34 #16 av: [Fröken P]

det har jag absolut inte trott Glad'

 

Anmäl
2012-06-17 19:39 #17 av: [Nathalie62]

#16, Det är jättebra att du redan tänker på det och jag tycker du sköter dig bra ingann så därför finns ingen anledning att ta åt sig men det är många som inte gör det (menar inte fröken p heller) och därför tycker jag det kan vara bra och tänka sig för.

Har värdskapet över Mobiltelefoner och Datorn, samt Medarbetare på Android

Anmäl
2012-06-17 19:50 #18 av: [Fröken P]

#15 Håller med. Igen! ;)

Anmäl
2012-06-17 20:23 #19 av: ingann

Det finns faktiskt även fel i artikelnFlört Det är fetmarkerat att ingen människa är fördomsfri. Det finns det faktiskt! Jag kan ge 2 exempel på det direktGlad Jag har inga fördomar, inte vad jag et i alla fall. Inte min mamma heller.

Och när man gör ett påstående som beskrivs som fakta så ska man källhänvisa till var man fått det ifrån (vetenskapliga belägg), vilket jag saknar härSkrattande

/Ingalill

*Personlig ägodel till 2 söner, 1 katt och 1 hund*

Medarbetare på Singelföräldrar och mobiltelefoner

Anmäl
2012-06-17 20:41 #20 av: [Fröken P]

#19  låter härligt att vara fördomsfri, jag måste erkänna att jag har mina små fördomar, jag kan bara inte hjälpa det. Skäms

 

Anmäl
2012-06-17 20:46 #21 av: ingann

#20 hehe jag har suttit och funderat nu sen jag läste det och kan inte komma på något enda jag har fördomar mot faktisktFörvånad Jag vet att jag haft det förut men de fördomarna fick jag äta upp så jag försöker att se allt från alla tänkbara hållFlört

/Ingalill

*Personlig ägodel till 2 söner, 1 katt och 1 hund*

Medarbetare på Singelföräldrar och mobiltelefoner

Anmäl
2012-06-17 20:51 #22 av: [Fröken P]

#21 tyvärr så har jag dåliga erfarenheter av vissa saker och tyvärr så bekräftas det också hela tiden, men annars försöker jag faktiskt att förstå andra från deras synvinklar och det värsta jag vet är när folk beter sig illa mot en del funktionshindrade eller svarar drygt på enkla frågor, men som kan vara svåra eller intressanta för frågeställaren, ja, det finns massor av exempel.

men jag tycker att det är bra klimat på denna sajt, man skriver efter humör och åsikt, och det är bara ett plus tycker jag!

Anmäl
2012-06-17 21:05 #23 av: ingann

Ja, mobiltelefoner och viktoperation är väl de sajter jag inte sett något tjafs alls på. Verkligen ett bra klimatSkrattande

/Ingalill

*Personlig ägodel till 2 söner, 1 katt och 1 hund*

Medarbetare på Singelföräldrar och mobiltelefoner

Anmäl
2012-06-17 22:36 #24 av: [Nathalie62]

Jag tyckte denna artikel var klockren och förstår att det kan vara känsligt men man menar ju bara väl och hade vi alla tänkt sig för så skulle man sluppit bråk och tjaffs på forum. Att man har olika åsikter är en självklarhet. Denna artikel är bara goda råd och inga krav.

Nu vet ni vad jag menade och tråden är öppen för debatt. Skrattande

Har värdskapet över Mobiltelefoner och Datorn, samt Medarbetare på Android

Anmäl
2012-08-02 11:49 #25 av: kissidor

jag tyckte det var väldigt intressant att läsa artikeln, det gav många aha-upplevelser "jahaja det där känner jag ju mycket väl igen" typ Skrattande.

får medge att jag blev lite förvånad först över att hitta en så ingående artikel på det temat här - var tvungen att dubbelkolla så jag inte klickat mig in nån annanstans Skrattande, men den ligger ju ändå under "övrigt" och har väl nån form av relevans på alla forum kan jag tycka. av vad jag sett hittills så skulle ingen av dem som än så länge hålls här inne på mobiltelefoner försöka ta sig några översittarfasoner, men kanske kan nån som råkar läsa artikeln härinne sen värja sig bättre mot sådant på nåt annat forum och då är väl det bra Flört?

Värd på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2012-08-02 14:14 #26 av: [Nathalie62]

#25, Nei här på mobiler ifokus existerarar tack och lov inget sådant, Skrattande

Jag hoppas att många tar sig tid och läser denna artikel för det är värt att tänkas på, man ser ofta på en hel del andra sajter hur härskartekniken lurar och ändå finns denna artikel lite varstan på ifokus.

Har värdskapet över Mobiltelefoner och Datorn, samt Medarbetare på Android

Anmäl
2012-08-04 12:41 #27 av: [Betleguise]

Här kommer mina two cents...

Nu har jag läst igenom artikeln. Jag kan väl erkänna att jag från början bara halvskummade igenom den, mycket för att jag som språklärare inte orkade ta mig igenom en så pass lång text med mycket stavfel. (Bara i den meningen ovan, använde jag mig av en typ av härskarteknik för att underminera innehållet i artikeln.) Men, man ska komma ihåg att människan i sig hittar fel i det man inte vill ta till sig eller förstå. Att en text har mycket stavfel gör den oftast inte mer svårläst då hjärnan har en stor förmåga att direkt kompensera för det men däremot använder man det som ett argument för att inte behöva ta till sig det man läser. Därför har jag också läst texten mer noggrant.

Det är absolut viktigt att känna till hur man skriver och agerar i olika sociala sammanhang, vare sig det är IRL eller online på ett forum, men alla använder sig av olika härskartekniker för att antingen skydda sig själv eller för att försöka påvisa motparten(erna) fel. Personligen tycker jag inte det är något fel i det. Mer eller mindre alla människor gör något för egens vinnings skull, det ligger helt enkelt i människans natur.

Problemet med att använda en härskarteknik kommer först när man går till personligt angrepp och genom det försöker få motparterna att vika ner sig. Att använda sig av retorik, vilket mycket av härskarteknikerna utgår från, ser vi överallt i samhället. Det tydligaste exemplet är naturligtvis våra så kallade politiker!

Eftersom det skrivna ordet, som sagts i artikeln, saknar kroppsspråk är det extra viktigt att vara extremt tydlig och verkligen förklara vad som menas. Det ställer krav på både författaren och läsaren. Författaren måste vara så tydlig att det skrivna ordet helt enkelt inte går att misstolka. Det i sig är en utopi eftersom allt går att misstolkas och ingen tolkar samma text likadant. Men, det ställs också höga krav på läsaren. Som läsare har vi lätt för att tolka en text till vår fördel/nackdel beroende på personliga aspekter. Vi lägger in egna värderingar och referensramar i allt vi läser.

Ok, det var en utläggning som gick lite förbi härskartekniker men slutklämmen är att; man ska självklart tänka på vad man skriver, absolut ha ovanstående artikel i bakhuvudet någonstans men att hela tiden tänka på att inte utnyttja härskarteknikerna kommer att göra debatter och inlägg stela. Använd härskartekniker när det passar, se till att du får ut något av det men, gå inte över gränsen till  personligt angrepp och nedvärderande kommentarer eller rent utnyttjande!

(Hade vi levt i ett solidariskt land där välfärden hade varit något att hylla och alla människor haft ett lika värde hade jag klart tagit avstånd från att använda härskartekniker men i dagens samhälle där individen står i centrum och storebror ser dig gäller det tyvärr att rå om sitt eget och det är då inte så konstigt att fler och fler tar till olika tekniker för att få det de vill ha.)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.