Övrigt

Att tänka på vid nyköp av smartphone.

2014-03-16 17:02 #0 av: Razzora

Det första du bör tänka på när du ska köpa en ny mobil är vad kommer du att använda den till. - Hur mycket får den kosta? - Ska du ringa och sms:a mest? - Hur stor skärm vill du ha? - Ska du surfa mycket? - Ska du lyssna mycket på musik? - Ska du kolla mycket på film, Youtube och så vidare? - Ska du spela mycket? - Ska du ta mycket foton? - Vilket operativsystem vill du ha? - Kommer du att ladda ner många appar? Beroende lite på hur du svarar på dom frågorna är vad du ska välja för typ av mobiltelefon.

Ringa, messa och lite surf

Om man bara ska ringa och sms:a och kanske bara surfa lite på nätet, då räcker det gott och väl att titta på budget telefonerna som då ska täcka allt som du behöver.

Det du då behöver tänka på att beroende på hur mycket du ringer och sms:ar så kan du behöva att ladda telefonen under dagen. Då kan det vara bra att kolla specifikationen för mobilerna så att taltiden är tillräckligt bra, helst ska den vara på minst 7 timmar. Denna kategori tillhör oftast för dom billigaste telefonerna.


Surf, chatta, titta på film

Kommer du däremot att använda mycket surf, chatta, titta på film då krävs det lite mer av mobilen och då är det bättre att man tittar på de något dyrare mobilerna. Det du ska tänka på här är lite mer saker. För det första så måste batterikapaciteten vara tillräckligt bra så att du slipper att ladda den flera gånger om dagen, RAM-minnet är också mycket viktigt att tänka på eftersom om du har för lite ram-minne så kommer filmerna att hacka mycket och ibland inte spela upp filmer eller filmklippet alls. Minnet ska då helst vara på minst 1 GB. Du bör också tänka på att processorn, dvs mobilens hjärta, också ska vara högpresterande. Det som menas med det är att det tex ska vara en processor med helst 2 kärnor och vara på runt 1,2 Ghz, är det fler kärnor och högre klockfrekvens så är det en bonus. Detta kategorin är för så kallade mellanklass-telefoner.


Foton

Ska du ta mycket foton, då är det viktigt att du läser på om kameran och om du har tillgång till det att du åker och testar kameran och ser om bilderna ser tillräckligt bra ut på mobilen. Sedan måste du komma ihåg att det ändå är en mobiltelefon och att det finns vissa delar som den inte kommer att vara så bra på som en riktig kamera.


Surf, film och spel

Om du är en utav de som förutom att surfa och titta på film också vill kunna spela mycket spel på mobilen då gäller det att processorn är kraftigare då spel som är mer avancerade kräver mer av mobilerna. Här måste du även tänka på batterikapaciteten måste vara mycket högre och helst räcka minst ett par timmar spelande. Även ram-minnet är mycket viktigt, speciellt när det gäller spel som har mer avancerad grafik, ett minimun är 1GB. Denna kategori är för high-end eller flaggskepp telefonerna som är de absolut dyraste telefonerna.


Allmänt

Detta är lite vad man i varje kategori behöver tänka på, men sedan så har vi hur stor mobil du skulle vilja ha. Ju större skärm desto mer batteri kräver det, vilket är en bra att tänka på.

Men om du bara ska ringa och sms:a då kanske en stor skärm inte är så viktigt som tex som du vill se på film eller om du vill spela spel.


I stort sätt alla tillverkare har både från enkla mobiltelefoner upptill deras flaggskepp som då är deras högpresterande mobiltelefoner. Så här kan man oftast välja just det märket man trivs bäst med.

Även operativsystemet är något man kan välja efter tycke och smak, det man då får tänka lite på om man väljer ett operativsystem är att alla har olika applikations utbud dvs program som du laddar ner till mobilen. Men oftast så brukar man komma åt allt på nätet via telefonernas inbyggda webbläsare om applikationen inte finns till din valda operativsystem.

De vanligaste operativsystem som finns just nu är: iOS, Android och Windows Phone. Det finns några mindre vanliga operativsystem som oftast används på telefonerna som är lite mindre sofistikerade och som då används mer till att ringa och skicka sms ifrån.

Anmäl
2014-03-17 14:10 #1 av: bamse6311

Bra information Razzora!

Snygg bild btw.

Ser "nästan ut som min Padfone 2 men det är kan jag misstänka en plastic fantastic 5 eller kanske hellre en LG G2 *ler*.

Bra info hur som helst Razzora.

Kan inte låta bli att lägga in en bild på min "älskling" hahaha Gapskrattar

(Tog några bilder på den då jag tänkte göra ett inlägg i min blogg men har på något sätt inte ännu hunnit med just det där med inlägg i bloggenStorgråter)

Bästa hälsningar,
Bertil


Anmäl
2014-03-17 17:44 #2 av: [Högtryck]1

Även om man bara ringer och skickar sms är det bra med stor skärm tycker jag, speciellt om man har dålig syn..

Anmäl
2014-03-17 21:45 #3 av: Razzora

#1 Det är min LG G2, ville ha en nyare mobiltelefon som illustrerade själva "köpet",  kul att du tyckte om informationen Bertil!

#2 Just skärm är en sådan fråga som är lite mer diffus för många. Men den finns med som en utav dom första frågorna i artikeln.

Anmäl
2014-03-19 20:34 #4 av: kissidor

bra information razzora Glad! många har inte en aning om vad de bör tänka på när de ska köpa sin första smartphone nånsin eller den första på flera år, detta kan säkert ge lite hjälp på traven om hur man ska börja tänka.

en fråga bara - den andra kategorin, med minst 1GB RAM och minst dual core-processor - den skulle jag benämna som mellanklass snarare än budget?


Värd på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2014-03-19 21:49 #5 av: Razzora

#4 Tack kissidor, mellanklass var det jag menade.. Haha, så det kan bli, fixar det med en gång. Tack! Skrattar

Anmäl
2014-03-19 22:03 #6 av: kissidor

tänkte nog att det bara var en liten lapsus razzora Glad

Värd på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2014-03-19 22:50 #7 av: Razzora

Haha, kan lätt bli så när man skriver ett längre stycke, men det är bra att ni skriver det om det blir något fel så är det bara att rätta det. Glad

Anmäl
2014-03-20 16:41 #8 av: bamse6311

Tjejer, kan man inte snart egentligen räkna 1 GB RAM som budget eller?

De nya flaggskeppen har ju ibland 3 GB RAM.

Nåväl, det var bara en tanke.

Bästa hälsningar,
Bertil

Anmäl
2014-03-25 21:50 #9 av: Razzora

Jag tror att snart så kan man säkert räkna 1 GB ram som budget, men visserligen så kommer det ut lite nya lurar som bara har 512 MB minne. Så det är lite svävande än så länge där.  

Men det är bra att du tar upp det Bertil!

Anmäl