Teknik

Chromecast

2014-09-13 18:25 #0 av: Razzora

Många av er har nog hört talas om Chromecast, men vet kanske inte vad den gör. Jag tänkte att jag ska försöka att på ett så enkelt sätt som möjligt förklara hur den fungerar och hur du sätter upp den.

I paketet kommer följande med: Chromecasten, HDMI-förlägnare(om man har HDMI kontakten pekandes rakt bakåt så kan man använda denna förlägnare så att TV:n inte behöver bygga ut mer än nödvändigt), nätadapter (med usb-ingång) och laddkabel. Chromecasten är kompatibel med Android 2.3 eller senare och iOS 6.0 eller senare. För tillfället så kostar den 310kr.

Det du först behöver göra är att hitta en ledig HDMI utgång på din TV och välja rätt ingång (står oftast det input på själva fjärrkontrollen) på din TV (oftast så står det på HDMI ingången som du använder vilken ingång det är, tex HDMI 2 på TV:s baksida/sida). Sedan behöver du antingen koppla din Chromecast till en usb-ingång (ibland har TV:n en usb-ingång som du kan använda) eller så får du koppla den till usb-ingången på nätadapten som kommer med paketet som du då kan koppla in direkt i ett vägguttag.

Mobiltelefon/Surfplatta
Nu behöver du ladda ner programmet till din nya Chromecast på din iOS/Android enhet (tyvärr så finns den inte till Windows Phone). Applikationen kommer att heta kort och gott Chromecast. Efter att Chromecasten har startat upp och du har valt rätt ingång så ska du nu koppla in den till din wifi-nätverk. Det första du ska göra är att konfigurera din Chromecast, när du har valt Konfigurera så ska du välja land. Efter detta så börjar den att konfigurera, det kan ta en liten stund. Nu ska du få upp en kod på TV:n och på din mobiltelefon/surfplatta. Kontrollera att den stämmer, om den inte gör det så välj ”Jag ser inte koden” annars väljer du ”Jag ser koden”. Nästa steg i processen är att ändra namnet på din Chromecast, om du inte vill göra det nu så går det alltid att ändra det senare, tryck på ”Ange namn”. Nu ska du ansluta din Chromecast till ditt nätverk. Välj rätt nätverk och ange lösenordet du har på ditt nätverk. När du är färdig klicka på ”Konfigurera nätverk”. Nu ska det stå ”Ansluter” på din TV.

När du har fått igång nätverket så är det dax att ladda ner de applikationer som Chromecast stödjer tex Netflix, Youtube osv.

För att kunna göra detta så får du till Chromecast appen som du laddade ner till din mobiltelefon/surfplatta. Där ska du välja Enheter och sedan Hitta appar, du kommer då att skickas till respektive butik för vilket operativsystem du använder med alla apparna för just din Chromecast. När du tex går in i Youtube appen så ska du se en ikon som ser ut som en TV med tre streck på vänstra nedre hörnet (wifi). När du klickar på denna ikonen så får du upp en menu som det står "Anslut till enhet" som visar vilka Chromecast du har tillgängliga att casta (skicka informationen/film) till. Du väljer då den du vill ha och så ska du ha bilden till din tv istället för att ha den på din mobiltelefon/surfplatta.

Webbläsaren på mobiltelefon/surfplatta
Du kan även casta vissa videos från din Chrome webbläsare från din mobiltelefon/surfplatta. Du behöver ha den senaste versionen av Chrome (iOS/Android), då denna inställningen för att skicka till Chromecasten är aktiverad från början. Jag har testat detta ganska mycket och jag har inte haft några större problem med att casta filmer från olika sajter, dock är detta gjort från en Android enhet.
Nu kan man även för vissa mobiler även spegla innehållet i mobilen direkt i din Chromecast. Detta är en riktigt trevlig funktion om man vill visa något för någon och för att slippa visa det på en liten skärm så blir det mycket enklare att visa texter, bilder, filmer och även spel. Det som menas med speglas är att den visar upp allt det du ser på sin mobil/platta. Tyvärr så är denna funktionen inte helt utvecklad ännu och fungerar bara på vissa mobiltelefonen och surfplattor.

Datorn
Du kan även casta från din dator, jag är dock osäker hur det fungerar från en Apple-dator. Men jag vet att det fungerar alldeles utmärkt från en Windows dator. Du tar då ner applikationen till Chromecasten, denna länken ska fungera både till PC och Mac.När installationen är färdig så kan du koppla upp den till nätverket du har din Chromecast på. Du kan även byta namn och välja tidszon, klockformat och språk. Om du har tagit ner applikationen till din mobiltelefon eller surfplatta så behöver du inte ladda ner den till din dator. Applikationen har du för att kunna ändra inställningarna på din Chromecast.

För att kunna använda Chromecasten på din Chrome webbläsare så behöver du nu ta ner en add-on (länken fungerar till både PC och Mac) som då gör att du ska kunna casta från din webbläsare. Efter att du har installerat add-on:en så kommer du att se ikonen på övre högra hörnet i din webbläsare, ikonen ser precis likadan ut som på mobiltelefonen/surfplattan. Det man får tänka på är att den visar endast den fliken du har valt att skicka upp. Så om du vill fortsätta och surfa på en annan sida så kan du bara ta upp en ny flik eller ett nytt fönster om du till exempel vill se på en film från den fliken du skickade upp till Chromecasten. 

Anmäl
2014-09-14 10:48 #1 av: _Fisken

Topp! Jag kan tillägga också att det finns (enkla) spel att plocka ner från Google Play till din smartphone /platta. I ett fall fungerar telefonen som joystick och om du är två personer uppkopplade spelar ni mot varann. Spelplanen visas givetvis på tvn.

Anmäl
2014-09-14 15:59 #2 av: Razzora

Riktigt coolt! Det har jag faktiskt inte testat ännu. Det får jag nog göra Tummen upp

Anmäl
2014-09-17 20:18 #3 av: kissidor

jag är klart nöjd med min chromecast, för 310 spänn så räcker det till med det den gör idag för att vara prisvärd, för den gör det både stabilt och lättanvänt. men tänk om apputvecklarna verkligen börjar haka på, och inte minst de stora streamingtjänsterna! och spel, det har jag inte ens tänkt på men det måste jag testa med dottern Glad

Värd på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2014-09-17 21:15 #4 av: _Fisken

Jag kör mina listor på Youtube på TV:n samt Netflix. Sen tror jag spelmarknaden kommer att öka. Jag har sökt efter en app för Spotify men den tycks de ha lagt ner pga nåt lagligt dilemma.  Det kommer nog. Men som sagt, för drygt 300kr så får man mkt för pengarna. Slipper HDMI-kabeln! Yippiiiiii!

Anmäl
2014-09-17 21:55 #5 av: kissidor

jag kör netflix, Youtube och viaplay. casta från Chrome kan man ju också men det har jag bara gjort nån enstaka gång för att kolla så det funkar, har egentligen inte haft tid med mer Glad. alla play-apparna vore ju smutt dock 

Värd på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2014-09-17 22:36 #6 av: Razzora

Själv kör jag Neflix, youtube och så streamar jag från min platta från olika streaming sajter (funkar kanon oftast), dock jag har lagt märke till att om man streamar från sajter så kan min platta ibland bli lite hmmm.. konstig... minst sagt.. så en omstart och sedan fungerar den som den ska. Vet inte om det bara är min platta eller om det är så generellt. Men jag vet också att det har blivit mycket stabilare den senaste tiden.

Anmäl
2014-09-17 22:50 #7 av: _Fisken

Visste du att Chromecast tar över Youtube efter att du från din PC castat den? Jag kunde stänga av PC men Youtube spelade iaf. Jag anade detta men fick det bekräftat. Gäller nog netflix åxå. Det är nog för bildkvaliteten ska bibehållas.

Anmäl
2014-09-18 10:46 #8 av: Razzora

Jo det visste jag. Vi har varit med det ett par gånger att vi har stängt av våra PC och den fortsätter och castar. Vilket vi egentligen inte har haft något emot. Men ibland kan det vara lite irriterande när man ville stänga av castningen.

Anmäl
2014-09-18 11:26 #9 av: Ladydragon

har en fråga som jag inte riktigt tyckte jag fått besvarat....

för att Chromecast ska fungera så måste man då alltid ha igång en dator surfplatta eller mobil och då blir den enheten väl rätt låst då den måste ha app eller streaming igång för att få det till o fungera eller hur funkar det??

Anmäl
2014-09-18 11:45 #10 av: kissidor

nej det är just det som är poängen ladydragon Glad. precis som fisken och razzora säger så väl castningen är igång så hämtar chromecasten själv innehållet från nätet och du kan använda din mobil eller vad det är till vad du vill.

men jag har också varit med om det nån gång att jag ville stoppa castningen och då kom jag inte åt att göra det Funderar. normalt sett dock så går det ju så jag antar att det var någon bugg, det gällde viaplay den gången tror jag, som jag castade från mobil.

Värd på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2014-09-20 07:25 #11 av: _Fisken

Kom att tänka på en liten detalj. Den dator som inte har HDMI utgång kan ju faktiskt köpa en CC och ha den som mediabärare. 

(Jag rekommenderade en beg.dator till en kompis för 2000kr. Den har inte HDMI och det var ju dumt kom vi på för hon vill titta på Netflix. Men i och med CC är det ordnat.. eller hur?)

Anmäl
2014-09-20 07:37 #12 av: kissidor

exakt, trådlöst hdmi Glad. MEN... jag har hört att det inte är nån vidare upplevelse att casta från en för klen dator, så kolla upp detta lite också först. (nu kanske inte denna var klen dock, den kanske hade bra hårdvara och var så billig enbart pga att den var beg)

Värd på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2014-09-20 09:26 #13 av: _Fisken

Nej, datorn är faktiskt kraftfull (2.5GHz) men den hade repor. Därför nedsatt pris. Köpte på billigadatorer.  Där kan man göra fynd om man inte är kräsen på att repor och sånt. 

Anmäl
2014-09-20 09:46 #14 av: kissidor

dåså, då är det nog bara att casta Glad. om hon köper den dvs

Värd på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2014-09-20 15:55 #15 av: Ladydragon

#10 tack då förstår jag mer hur det fungerar Glad

Anmäl
2015-05-03 16:43 #16 av: Cessy

Jag tänkte ju att chromecast var onödigt. Dels har jag ju Netflix, You Tube m.m. direkt på tv:n o dels kan jag ju givetvis skicka från datorn via HDMI kabel, men nu efter några månaders användning så säger jag att casta via paddan eller mobilen. (Min laptop castar inte om jag viker ihop denVilar huvudet i handen) är  ju i regel betydligt smidigare o snabbare väg att gå.

Dock upplever jag att det ibland hänger sig via paddan o chromecasten o det är lite irriterande. Har främst varit då jag kört Netflixappen, som jag kan ha svårt o både får den o släppa taget om tv:n o likaså kan det ibland vara svårt att få den starta ett annat program än det jag har sett. Men ändå är det oändligt mycket bekvämare att styra tv:n (Netflix, Viaplay o You Tube) via paddan/chromecasten än det är att använda fjärrisen. Tv:n släpper nämligen wi-fi:n mellan varven o då måste man först logga in på wi-fi:n igen o dels logga in på Netflix m.m. igen o det är ett slitgöra att göra via tv-fjärrisen. Så ja Chromecast underlättar verkligen att titta på streamingtjänster.Tummen uppSkrattar

Anmäl
2015-05-03 19:10 #17 av: _Fisken

Efter nåt års användande så funkar CC bra. Ibland laggar filmer från siter som inte får finnas. Det beror kanske på att wifi:n måste dels buffra filmen till datorn och sen skickar datorn filmen till CC via wifi:n (Chrome-flik->CC). Så det blir dubbel belastning lixom. När man kör Netflix tar CC "över" streamingen och jag har aldrig varit med om laggning på Netflix. 

Anmäl
2015-05-03 19:12 #18 av: Cessy

Nej inte laggning. Bara att den låser sig, så man inte kommer vidare

Anmäl
2015-05-03 19:14 #19 av: _Fisken

Ok. Ja, hängningar kan hända ibland. Men jag får lov att säga att det händer inte ofta. Största problemet jag haft var när jag bytte lösenord på Netflix. Då var det en kamp att få CC att funka igen. Fråga mig inte hur jag gjorde. :-)

Anmäl
2015-05-10 11:27 #20 av: Stallmima

Det här måste jag uppdatera mig på   Tummen upp

Anmäl
2015-05-12 11:23 #21 av: Cessy

Just nu t.o.m. den 17/5 säljer Dustin Chromecast för 310 kr o frakfritt.
(Det är alltså fraktfritt som gäller t.o.m. 17/5)

https://www.dustinhome.se/product/5010856462/chromecast

Anmäl
2015-12-01 00:26 #22 av: [Tuulikki]

Jag fick precis en CC av min storebror i tidig julklapp och jag ÄLSKAR den!Kär

↠ Just keep swimming ↠ 

Anmäl
2015-12-01 05:33 #23 av: kissidor

Kul att du också gillar denSkrattar

 vi är uppe i 3 st nu. Dottern använder sin mest eftersom hon inte har en enda tv-kanal inkopplad i sin tv, inte ens de marksända - men med sin cc finns det inget hon saknar.

för det priset behöver man ju inte fundera på om man verkligen kommer att använda den tillräckligt ofta för att det ska vara värt det heller Tummen upp.

Jag beställde en gen 2 i helgen, den ska ha lite bättre wifi. Har inte haft många problem med våra gen 1, men tänkte ändå det kunde vara värt att se om gen 2 är lite vassare

Värd på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2015-12-01 09:15 #24 av: VSK

Klurar på en CC2, men vet ej vad jag ska ha den till bara. 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2015-12-01 09:49 #25 av: Cessy

Du får gärna berätta om Cromecast gen.2 är stabilare sedan kissidor när du testat den. För förvisso har vi inte heller några större problem med den. Men det är så att Viaplay fungerar bättre med chromecasten än Netflix gör när jag styr den via paddan. Det är ofta svårt att få Netflix att släppa taget om tv:n o svårare att bläddra runt bland programmen efter man sett ett avsnitt av en serie eller sett en film, medans Viaplay sällan har de problemen. Kan dock inträffa vid enstaka tillfällen att det hänger sig mitt i ett avsnitt o det skulle ju vara nice om dessa båda problemen löser sig med gen. 2, så återkom gärna sedan o skriv vad du tycker skillnaden mellan gen1 o gen2 är.Skrattar

Anmäl
2015-12-01 10:51 #26 av: kissidor

det ska jag göra cessy Glad. det är lite såna grejer jag råkat ut för också, att framförallt netflix inte "släpper taget" om cc:n. och dottern som mest kör magine har råkat ut för samma med den också - en gång brände hon hela vår kvarvarande mobila bredbandspott när det var flera dagar kvar av månaden för att hon inte lyckades stänga av magine-streamingen och inte hade sinnesnärvaro nog att helt enkelt dra ur sladdenGalen . och inte sa hon ju till heller, för vi sov då och sen hade hon ju glömt det Vilar huvudet i handen

Värd på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2015-12-01 11:38 #27 av: Cessy

Hu ja ni som har mobilt bredband kan ju verkligen råka illa ut, medans för mig är det ju det mest irreterande att jag måste upp o dra ut cromecasten ur tv:n o kvällstid innebär det att jag inte ser att sätta i den igen i uttaget (för mörkt)  Är ändå enklare att dra ur cromecasten ur tv:n än leta upp vilken av alla miljoner sladdar som är chromecasten. Ser inte vilken det är då sladden går bakom vår stereoutrustning (varför vi har den kvar vet jag inte för vi spelar aldrig på vare sig LP/CD/Kasetter/Radio, så den står som en relik som kan vara bra o ha - för Görans skull Oskyldig) Fast det slog mig precis nu - varför märker jag inte den sladden med något, så slipper jag kvällseländet med att inte se var jag ska sätta in cromecasten. Går för att genast åtgärda detta , så blir ju livet i alla fall lite lättare nästa gång det inträffar.Skrattar Men bra då vet jag att du återkommer med testresultat sedan då - tackelitack kissidor Tummen upp

Anmäl
2016-02-28 14:32 #28 av: Zepp

Jaaaaa.. älskar min Cromecast 2.. eh.. nåja, den funkar och ger mig det som jag var ute efter!

Dvs min tjockTV lade av.. så det var dags för nyinköp!

Oså.. så gott som alla nya smalTV är sk smartTV.. tänkte att det var dags för uppgradering av tekniken.

Först o främst när jag väl stod där på Netonet så tog jag fel apparat.. skulle egentligen tagit en med inbyggd WIFI!

Grejen var/är.. att det inte behövs.. iomed att Cromecast har detta.. så det löste sig och Bluetoth och WIFI adeptrar inte funkade, de slantarna kunde jag ha sparat om jag vore mer insatt!

Nu så är jag bara intresserad av att casta från min laptop.. men betvivlar att det är någon skillnad vad gäller andra enheter?

En intressant sak är att när jag försökte få min WIFI dongel att ansluta till min router så fångade istället Chromecast upp anslutningen.. så WIFIadeptern ligger numera i en låda!

Den andra aspekten är att Chromecast själv går ut via routern och hämtar upp det Youtube/SVTplay/annat x Play eller annat som man vill visa på TVskärmen!

Såå.. vill man kunna avbryta eller snabbspola så får man låta fliken vara kvar på datorn.. annars så fortsätter den iomed att det numera alla j*vla skit har autoplay!

Dvs det fortsätter i alla oändlighet!

Summa sumarum.. Chrome cast is da shit.. casta vad du vill från de flesta enheter!

Skit i att köpa svindyr smartTV.. köp samtidigt en Chromecast!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-02-28 17:59 #29 av: kissidor

ojdå, här fick jag en påminnelse om att jag lovat att rapportera om ev skillnader i stabilitet och så mellan gen 1 och gen 2 Förlägen. men har tyvärr inte hunnit casta så mycket på senare tid, har mest tittat direkt i surfplattan eller så har vi castat i köket där det sitter en gen 1 - så tyvärr har jag inget svar till dig än cessy!

Värd på Mobiltelefoner och Android

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.