Hårdvara

Snabbare laddning av batteri

2014-11-27 16:30 #0 av: Razzora

Nu verkar det som om den nya tekniken för snabbladdning av telefoner är på gång. Men om den kommer ut på telefoner så kommer det nog att bli väldigt dyra telefoner. Så tekniken får väl kanske bli bättre och billigare innan den dyker ut till oss vanliga dödliga.

Denna nya tekniken gör då att vi kan ladda telefonen till 100% på endast 30 Sekunder!!!!

Vad skulle ni säga om detta började dyka upp redan nästa år?

Läs mer: http://www.mobilio.se/pryl/supertekniken-laddar-mobilen-pa-30-sek#xtor=AD-500-[mobilio_pryl]-[tf_Batteritieknik30sek1410]-[integration]-[aftonbladet]-[ettan]-[24001]

Anmäl
2014-11-27 16:49 #1 av: Inkanyezi

Det handlar om en ny batteriteknik, men man bör inte glömma flaskhalsen vid snabbladdning av seriekopplade celler.

Krasst, så går det inte att ladda seriekopplade celler säkert, och de höga strömstyrkor som gäller vid laddning på någon minut kan mycket snabbt förstöra en av cellerna, oavsett den nya tekniken.

Man måste ladda cellerna separat, och det är det stora problemet med att exempelvis datorbatterier har kort livslängd. Telefoner har ofta två celler, med batterispänning av omkring sju volt, och de cellerna måste separeras vid laddning för att man ska kunna trycka på ström. Problemen är mindre vid långsam laddning, men det finns då också. Laddning av cellerna var för sig är helt överlägsen, när det gäller att förlänga livet på celler - det ändras inte av den nya tekniken, men de höga strömmarna som föreslås accentuerar problemet.

Det är tekniskt ganska lätt att balansera celler i ett seriekopplat batteri vid laddningen, om man har uttag för cellerna vid varje pol. Det enklaste vore att batterikontakten där det ansluts inte fick ett paket, utan batteriet vore ett antal celler var för sig, och att seriekopplingen gjordes i apparaten, inte i batteriet, när man behöver mer än en cell i serie.

Och helt klart är det enkelt att göra det på exempelvis ett fordon. Det finns redan nu elfordon där batterierna är separerade, dock inte med separata celler, men varje tolv volts modul kan laddas var för sig i flera konstruktioner. Orsaken är så klart att man strävar efter bästa möjliga balans för laddningen. Man ska inte trycke ström igenom ett batteri som är fulladdat; helst aldrig genom en cell som är fulladdad. Det resulterar i gasbildning, förlust av elektrolytvätska och minskad livslängd. 

Seriekopplade batterier har också problemet att de vid djup urladdning lätt kan förstöra enskilda celler genom att ström drivs genom celler som inte har någon laddning kvar. De cellerna laddas då omvänt, vilket är skadligt för alla ackumulatorer.

Med god övervakning av cellernas tillstånd kan man utan vidare använda snabbladdningsteknik anpassad till enskilda celler utan att minska livslängden på ett batteri. Snabbladdning av enskilda celler är med dagens teknik mer skonsam än laddning av sammankopplade celler i ett seriekopplat batteri, oavsett laddteknik.

Anmäl
2014-11-27 16:54 #2 av: Rumblebee

Jag har inte direkt någon användning för en nanoladdare, visst har det varit smidigt om man hade haft en då man inser att man har 3% kvar och man ska iväg och tror att det hjälper att försöka panikladda telefonen i 10 minuter 😰.
Fast skulle helt klart vara bra att ha en sådan laddare tillgänglig för nödsituationer. Dock skulle jag vänta tills dessa nanoladdare hade minskat i pris, för allt är alltid dyrast när det är nytt.

Anmäl
2014-11-27 16:59 #3 av: Inkanyezi

#2 Möjligen missuppfattar du det hela.

Det handlar inte om en "nanoladdare" till ditt batteri, utan det är en helt ny batteriteknik, som tillåter laddning med hög ström. Laddaren som hör till spränger ett vanligt batteri på nolltid.

Det är batteriet som har nanoteknik, inte laddaren.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.